Tavuk nasıl hazırlanır ve haşlanır, tavuk alırken; Market alışverişinizi yaparken en son tavuğunuzu alınız ki, dolaşırken tavuğunuzun ısı oranı artmasın. Satış reyonlarında tavuk seçerken memnun kaldığınız bir markayı tercih ediniz. Öncelikle ambalajı üzerinde yazılı olan son kullanma tarihine dikkat ediniz. Ambalajı içerisinde ki tavuk derisi üzerinde leke bulunmamalıdır. Tavuk derisi rengi, beyaz renkten başlayıp koyu sarıya kadar ki tonlarda olabilir, bu renkler tavuğun beslenmesi ile ilgilidir. O nedenle, deri renginin bir sakıncası yoktur. Ambalajı bozuk, yırtık tavukları almayınız. Diğer önemli bir nokta ise, ambalaj üzerinde bulunan bilgileri mutlaka okuyunuz. En son yapmanız gereken ise, aldığınız tavuk soğukluğunu kaybetmeden buzdolabınıza veya tencerenize bir an önce koyunuz.
Dondurulmuş piliç ve tavuk nasıl haşlanır: Derin dondurucudan donmuş olarak çıkartılmış kümes hayavanları tavuk, piliç ve benzerleri doğrudan haşlanmaz. İster düdüklü tencerede, isterseniz tencerede haşlayın, tavuk ve piliçi pişiremezsiniz çiğ kalır. Kaba etlerinde kan toplanması ve pişmemesi nedeniyle tavuk ya da piliçinizi çöpe atmak durumunda kalırsınız. Bu sebepten dolayı donmuş piliç veya tavuk haşlarken oda sıcaklığında değil mutlaka buzdolabında çözdürülmelidir.
Tavuk Pişirilmeye Hazırlanırken: Tavuk ambalajından ayrıldıktan sonra, bir güzel göz kontrolü yapılacak. Derisi üzerinde bulunan yolunmamış telek artıkları mutfak cımbızı ile alınacak. Üzerindeki tüyler ocak üzerinde yakılarak giderilecek. Kuyruk üzerinde bulunan yağ keseciği, bıçak ile kesilecek. Kanat uçları gerek görülüyorsa kesilecek. Bu işlemler sonrası tavuk bir güzel yıkanacak.
Ön Haşlama: Tavuk ambalajı içerisine koyuluncaya kadar, firmanın tavuk işleme tesislerinde bir dizi işlemlerden geçer. O nedenle, tavuk pişirildiğinde gerekli lezzet ve aromasını sağlamak için, pişirilmeye hazır tavuk ön haşlama yapılır. Bu ön haşlama şöyle yapılır: Tencere içine tavuk konulacak. Üzerini kapatacak miktarda su konulacak ve 2-3 dakika fokur fokur kaynatılaca. Peşinden tenceredeki su dökülecek. Tavuğun içi dışı yıkanacak ve butları birbirine bağlanacak. Ardından tavuk pişirilecek tencereye konulacak. Tavuk butları neden bağlanır? Özellikle, düdüklüde tavuk haşlarken butlar bağlanmazsa, tavuk göğüsünden yarılır. Bu görüntü de hoş olmaz. Onun için tavuk butları bağlanır. Ön haşlama için tavuk ve piliç fark etmez, deneyin farkı farkedeceksiniz.
Tavuk Yemekleri Pişirme Süreleri:
Alta sıraladığım tavuk yemekleri pişirme süreleri tariflerimden alınmıştır. Tavuk yemekleri ile ilgili pişirme sürelerinin daha fazlasını tavuk yemekleri tariflerimde bulabilirsiniz.
Bu linki tılayarak tavuk ağırlıklarına göre, düdüklü tencerede pişme sürelerine bakabilirsiniz.
Düdüklü tencerede tavuk haşlama süresi, tavuğun ağırlığına göre (1 kg. ila 2 kg. ağırlığıdaki çiftlik tavukları) 15 ila 30 dakika üzerindedir.
Düdüklü tencerede piliç haşlama süresi, 12 ila 15 dakika arasıdır.
Tencerede tavuk haşlama süresi, 90 dakikadır.
Tencerede tavuk baget veya tavuk budu yemeği pişirme süresi, 50 dakikadır.
Tencerede tavuk incik (baget) veya tavuk budu haşlama süresi, 60 dakikadır.
Tencerede susuz pişen tavuk baget yemeği pişirme süresi, 50 dakikadır.
Tencerede tavuklu patlıcan yemeği pişirme süresi, 25 dakikadır.
Fırında tavuk incik yemeği pişirme süresi, 120 dakikadır.
Fırın poşetinde, fırında tavuk yemeği pişirme süresi 90 dakikadır.
Termometre ile tavuk eti kontrolü:
Tavuğun pişip pişmediği termeometre ile öğrenilebilir. Fırında veya tencerede, düdüklü tencerede pişirilen tavuğun iç ısısı termometre ile kontrol edilir. Üstteki termometre bu işi yapar. Tavuk eti merkez ısısı, çekirdek ısısı veya iç ısısı denilen standart 72°C derece ısı, kontrol edilerek tavuğun pişip pişmediği kesin olarak öğrenilebilir. Termometrenin sivri ucu tavuk göğüs etinin tam orta yerine gelecek şekilde batırılır ve aletin göstergesinden ısı değeri okunur. Okunan değer 72°C derece veya üzerinde ise, tavuk pişmiş demektir.
Tavuk Haşlama:
Tavuk tencere ve düdüklü tencerede haşlanır. Hangi yöntemi tercih edişinize bağlı olarak tavuk haşlanabilir. Tencerede tavuk haşlama süresi uzun, düdüklü tencerede ise kısadır. Tariflerim bu konuda size yardımcı olacaktır. Tavuk haşlarken, tavuk ağırlığına göre su kullanma ve pişirme süreleri farklı olacaktır. O nedenle, tavuk veya diğer kırmızı et ürünleri pişirilirken etlerin standart bir ısıya ulaşması gereklidir ki, etler tam pişmiş olsun. Pişirilen et üzerindeki bu ısıyı ancak, bir gıda termometresi ile ölçebiliriz. Termometre bulunmadığı durumlarda tavuk, suyu berraklaşana kadar haşlanmalıdır. Ayrıca tavuğun pişip pişmediğini şu iki yöntemle anlayabiliriz. Tavuk eti üzerine çatalı batırdığımızda çıkan su berrak görünüyorsa tavuk pişmiş demektir. Bulanık su çıkışı ise, tam pişmediğinin bir işaretidir. Diğer bir yöntem ise, tavuk butunun kaba yerinden kemiğe yakın bir yerini bıçak ile keserek et rengine bakmaktır. Aynı yöntem göğüs eti içinde geçerlidir. Eğer kesilen bölge üzerinde pembemsi renk görünüyorsa tavuk pişmemiştir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com