Klasik Tatlar Sitesi, günübirlik evde pişen ev yemekleri tarifleri verir. Sitede yayınlanan her yemek tarifi, kaynağını mutfağımızda sürekli pişen yemeklerden alır. Bu nedenle; siteden aldığınız bir yemek tarifini, her denediğinizde, aynı tat ve lezzettedir. Önemli olan, tariflerde verilen malzeme listesindeki malzeme ölçülerine ve maharetini göster paragrafında bulunan açıklamalara uymanızdır. Tariflerime uyduğunuz vakit, her zaman yaptığınız yemekler tekrarlanabilir lezzette olacaktır.
Klasik Tatlar Sitesi, yaptığı yemeklerine yorum katmaz. Özellikle orjinal bir yemeğin malzeme çeşitleriyle oynayarak, buda benim falanaca yemek yorumum diye tarifte bulunmaz. Fakat; yaptığı yemek orjinalde olsa, yemeğin pişirilme tekniği üzerinde her daim kafa yorar. Çoğu yemek tariflerinde, kendi deneyimlerini tarife katarak, izleyicisiyle paylaşır. Sitede yayınlanan her çeşit yemek tarifi, onlarca kez denenmiştir ve mutfağımızda pişirilmeye devam edilmektedir.
Yapılan yemekte önemli olan; tencerede pişen malzemelerin şekil değiştirmemesi, lezzetlerin birbirine karışmaması ve yemeğin kendine yetecek kadar suyu (sosu) bulunması gerekir. Hazırlanan yemek içerisinde kullanılan malzemelerin lezzetleri tencere içerisinde değil, damakta buluşmasıdır. Bu sebeplerle Klasik Tatlar Sitesi mutfağında pişen her çeşit yemeği, ocakta ağır ateşte pişirir. Bu yöntemle yemekler geç pişer. Ama, tencerede lezzet ve görüntü bakımından dert pişmez.
Biz Kimiz
Bu sitede yemek tariflerini hazırlayan ve sizlere sunan kişi, halim selim bir insan. Hayatının hiçbir döneminde aşçılık eğitimi almamış ve aşçı biriyle arkadaşlık yapmamış bir adem olmakla birlikte; doğuştan var olan, tatdığı lezzetleri ta beş yaşından itibaren hafızasında arşivleyen bir yetenek. Bu atıp tutmalardan sonra, çocukluk yıllarımıza dönmenin tam zamanı.
Beş yaşıma kadar köyde yaşadım. Beş yaşımda kasabaya taşındık ve ortaokulu bitirdikten sonra, şehir hayatına başladım ve halen şehirde yaşıyorum. Çocukluğumda çoğu zaman tek başıma kaldığımda, gazoz kapaklarını tabak olarak kullanır, yemek yapar ve o yemekleri müşterilerime servis ederdim. Örneğin; çek bir kuru, az pilavlı diye bağırarak kendi kendime lokantacılık oyunu oynardım.
Şimdi düşünüyorum da, o yaşımda bu işi bana sevdiren kişi kasabamızda lokantacılık yapan pastacı Ahmet ağbey olmuştur. Harçlığımı biriktirdiğimde, pastacı Ahmet ağbeyimin lokantasına uğrar; üç çeşit yemeğinden çoğu zaman, sadece az pilavlı kuru fasulyesini sipariş ederdim. Ahmet ağbey çok hünerli bir insandı. Kış mevsiminde kar toplar, toprağa gömer, gömdüğü kar ile yaz mevsimi dondurma yapar ve küçük seyyar arabasında satardı.
İlk yemeğimi patlıcan, patates kullanarak türlü adını verdiğim yemeği ortaokul 2. sınıftayken yaptım. Yaptığım yemeği kendim çok beğendim. Ayrıca deli kadın diye bilinen, sokak komşumuzunda yemeğimi beğenmesi beni motive etti. İkinci yemeğim sarımsaklı patates yemeği oldu ve sonrasında bulgur pilavı başta olmak üzere yemek çeşitlerime başlamış oldum. Bir süre sonra, tencere yemeklerini bırakıp düdüklü yemeklerine geçiş yaptım.
Tariflerime dikkat ederseniz, çoğu yemeklerin tuzunu yemek piştikten sonra atarım. Bu bir korkudur ve başladığı günden beri, bu korkumu atlatamadım. Şöyle ki; lise birinci sınıfta bir arkadaşımla bekar bir evde kalıyorduk. Düdüklüde kuru fasulye yapmaya karar verdik. Ocağın alevini ayarlayamadığımdan alev fazla geldi, tenceredeki su bitti. Su buharlaştığından tuzu fasulye çekti. Üzerine su ilave ettim. Ne var ki, fasulyenin tuzunu normale getiremedim.
Sitede verilen tariflerden herhangi bir tarifi, deneme amaçlı olarak deneyin. Malzeme miktarı, işlem sırası ve ocak ayarları ile kesinlikle oynamayın ve yemeğinizi pişirin. Yaptığınız yemeği yedikten sonra, tarifimizle ilgili kararınızı verin. Pişirdiğiniz yemek hoşunuza giderse ne ala, ne güzel. Bundan böyle, sitemizin tatbilir müdavimleri arasında yeriniz hazır.
Bu sitede bini aşkın yemek tarifi ve bu tarifler arasında kıyıda köşede kalmış öylesine tarifler var ki; o tarifleri mükemmelleştirmek adına aylarımı harcadım. Örneğin;fajita baharatı yapımı, etli çiğ köfte tarifi, ev yapımı sucuk tarifi, halka tatlısı tarifi, domates turşusu bu tariflerden sadece birkaçı. Örnek tariflerimizden birini denerseniz, ne demek istediğimi anlarsınız. Ev yapımı sucuk tarifimi kolay sucuk yapımı adıyle basitleştirdim. Bu tarifi deneyin, denedikten sonra ağızınıza her sucuğu koyabilecek misiniz? merak ederim.