Kışlık Kavurma Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kilo Lop Dana Eti
Yarım Kilo Kuyruk Yağı veya Kavram Yağı
2 Yemek Kaşığı Tuz
Ön Söz:
Kışlık kavurma (diğer adı sızgıt) keçi, koyun veya dana etinden yapılır. Sızgıt yapmanın bir kaç yöntemi olsada sonuç aynıdır. Sızgıt yapılacak et hayvansal yağ ile kavrulur. Kışlık kavurma yapmanın ölçüsü, ihtiyacınız kadar et ve bu eti kavuracak miktarda iç yağı (kavram yağı) ya da kuyruk yağıdır. Kavurmanızı yemekte kullanmak için yaparsanız, verdiğim kuyruk yağı ölçüsü yeterlidir. Kahvaltılık kavurma yapmak isterseniz 200-300 gram kuyruk yağı işinizi görür. Kavurma içerisindeki yağ oranı size kalmış, dilediğiniz miktarda kuyruk yağı veya iç yağı kullanabilirsiniz. 1-2 Kg. kadar yapacağınız kavurmanızı ağızı sıkıca kapatılmış kaplarda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kavurmanızı fazla miktarda yapmayın küflendirirsiniz.
Ön Hazırlık:
Dana eti ve kuyruk yağı uygun irilikte kuşbaşı doğranacak.
Bilgi Notu:
Kapalı ambalajlı kavurma, nem oranı %65-70’i geçmeyen ortamlarda +1°C ile +10°C arasındaki sıcaklıkta muhafaza edilir ve ancak 6 ay dayanır.
Kuyruk Yağının Kavrulması:
Tencereye kuyruk yağı konulacak ve normal ısıda kavrulacak. Yağ parçaları yağını salmaya başladığında, ocak ısısı düşük konuma alınacak. Kuyruk yağı tamamen yağını salıp, hafif kızarıncaya kadar kavrulacak. Ardından, yağın arta kalan posası (adına ne derseniz, kakırdak veya cizirik) erimiş yağ içerisinden kevgir kepçe ile toplanıp, alınacak. Kalan erimiş yağ, et kavrulduktan sonra etin üzerine ilave edilecek.
Kuyruk yağı posası (kıkırdak, cizirik veya kakırdak)
Kışlık kavurmalık kuşbaşı dana eti ve kuyruk yağı
Kışlık kavurma yapılmış ve saklanmaya hazır
Maharetini göster:
Tencereye kuşbaşı dana eti konulacak ve kapağı kapatılacak. Normal ısı ayarında tencere ısıtılacak. Et suyunu saldığında karıştırılacak ve yüzeyinde biriken köpükler alınacak. Ardından ocak ısısı en düşük ısı konumuna ayarlanacak ve tencere kapağı kapatılacak. Ara sıra tencere kontrol edilecek ve karıştırılacak. Etin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar et kavrulacak. Bu süre etin durumuna göre 50 ila 70 dakika arasında olabilir. Tencere tabanında su azaldığında tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencerede su tamamen bitinceye kadar et kavrulacak. Ardından, üzerine eritilmiş kuyruk yağı ilave edilecek ve karıştırılacak. Etin pişme durumuna göre et 5 ila 10 dakika arası kavrulacak ve ocaktan alınacak. Kavurma ılıdığında, kevgir kepçe ile toplanacak ve saklama kabına bastırılarak konulacak. Saklama kabı ağızı açık olarak, etler tamamen soğuyuncaya kadar bekletilecek. Ardından, tencerede kalan kuyruk yağı kavurmanın üzerini kapatacak şekilde doldurulacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com