Evde Karides Nasıl Temizlenir: Karides kabuklu bir deniz ürünüdür ve yemeği yapılmazdan önce temizlenmesi gerekir. Karidesler boylarının büyüklüğüne göre ( jumbo, kanal ve cimcime diye) isimlendirilir. Jumbo karidesler boyca en iri olanıdır. Kanal karidesler ise, karideslerin orta boy olanlarıdır. Boyca en küçük karideslerede cimcime adı verilir. Saydığım bu üç çeşit karidesler temizlenmesi için başı koparılır ve kabuğu soyularak eti çıkarılır.
Jumbo ve kanal karidesleri iri olduklarından sırtlarında çizgi şeklide iç organları belirgindir. Bu yüzden kabukları soyulan karideslerin iç organlarıda çıkarılır. Karidesler taze ise, iç organları sivri ucu bulunan kürdan veya benzeri bir alet yardımıyla iç organları çıkarılır. Bir süre beklemiş iri karideslerin iç organlarını kürdan kullanarak çıkarmak zor olduğundan bıçakla sırt kısmı çizilerek iç oraganları kolaylıkla çıkarılır. Cimcime karideslerin iç organları belirgin olmadığından iç organlarını temizlemeye gerek yoktur.
Karides nasıl temizlenir:
Sağ elini kullanan insanlar karideslerin sırtı avuç içine bakacak şekilde sol elin parmakları arsına karidesi alır ve sağ eli ile başını koparır. Sağ eli ile kuyruk üzerine bastırıp çekerek kuyruk kabuğunu çıkarır. Ardından karideslerin üzerinde bulunan kabukları karın kısmından kaldırılmak surtetiyle sırta doğru kaldırılarak soyulur. Son olarakta bir kürdanı sırtın ortasından (enlemesine daldırılıp yukarı doğru çekilerek) iç organları çıkarılır.
Ardından iç karidesler bol su ile yıkanır ve süzülür. İç karidesler yaklaşık 1 hafta süre ile buzdolabında bekletilebildiği gibi, derin dondurucuda (kabuklu veya iç karides olarak) 1 yıl süre ile saklanabilir. Karidesle karides ızgara, karides tava, karides buğulama, karides güveç, karides şiş, karides haşlama ve karides salatası yapılır. Ayrıca çoğu yemeklerin hazırlanmasında iç karides katkı malzeme olarak (haşlanmış veya çiğ olarak) kullanılır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com