Evde Hamur İşi Nasıl Yapılır: Hamur yoğurma, beze alma ve yufka açma hiçte zor değil. Yeter ki, öğrenmeye karar ver. Sadece hamur işlerini yapanları izleyen ve yapılanları tüketen, meraklı biri olarak bir gün karar verdim hamur işlerini öğrenmeye. Ve hiç bir kimseden, bu konu da doğrudan yardım almadım. Biliyordum, mutfaklarımızda hamur işlerinin mayalı ve mayasız hamur yoğurularak yapıldığını. Başlangıç olarak mayasız hamuru seçtim. Şu anda yapamıyacağım hamur işi yoktur.
Denemediğim sadece baklava yufakası açmak kalmıştır. İhtiyaç duyarsam bir gün, pelür kağıtı inceliğinde açabileceğimi düşünüyorum. Çünkü mutfak aletleri ile çok iyi anlaşıyorum. Örnek olarak siz’e kaşar peynirli gözleme’nin adım adım hazırlanmasından söz edeceğim. Bir zamanlar ben de burdan başlamıştım. Bu anlatımlarımı dikkate alır sürekli denerseniz, mutlaka hamur işlerinde başarılı olursunuz.
Kaşar Peynirli Gözleme
Hamur malzemesi:
1 Su Bardağı Ilık Su
1 Tatlı Kaşığı Yoğurt
1 Çay Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Un
İç Malzemesi:
150 gr. Kaşar Peyniri
Kaşar peyniri, tercihinize göre küp küp doğranacak veya rendeden geçirilecek.
Kullanılacak Mutfak Aletleri:
Pişirme Sacı
Oklava
Merdane
Maşa
Hamurun Yoğurulması:
Bir kase içerisine yoğurt, su, tuz konulacak ve karıştırılacak. Yoğurma kabı içerisine 2 su bardağı elenmiş un konulacak ve ortası havuz yapılacak. Havuz içerisine 1 su bardağı tuzlu su konulacak. Sağ el havuzun orta yerinde, saat yelkovanının dönüş yönünde başlamak üzere un ve su bir güzel karıştırılacak. Sonrası, azar azar un ilave edilecek, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğurulacak. Hamur yüzeyi pürüzsüz, ipek gibi olacak. Yoğurulan hamur, tek beze yapılacak. Beze üzeri kapalı olarak 30 dakika bekletilecek. Süre sonunda beze, tekrar 1 dakika yoğurulacak. Bu hali ile hamur beze yapılmaya hazır.
Beze Yapılması:
Kullanıma hazır hamuru aynı büyüklükte bezeler yapmak için, rulo yapılacak. Rulo, 5 eşit parçaya bölünecek. Her bir parça, unlanmadan avuç içerisinde yuvarlanarak, purüzsüz beze yapılacak. Diğer parçalarda aynı işlemden geçecek ve bekletilecek. Eğer hassas mutfak teraziniz var ise, hamur ağrlığını ölçer ve 5’e bölersiniz. Terazi ile hamurları tartarak bölebilirsiniz. O zaman hamuru rulo yapmanız gerekmez.
Yufkanın Açılması:
Mutfak tezgahınız üzerine, yeteri kadar unla birlikte tek beze konulacak. Oklava yardımıyle bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılacak. Açılan bezeler, uygun bir yere serilmiş örtü üzerine alınacak, bekletilecek.
Gözlemenin Hazırlanması:
Açılan yufka mutfak tezgahının üzerine yayılacak. İçlerine, yarılarına kadar yeterli miktarda rendelenmiş kaşar yayılacak. Yapışma yerlerine kaşarların gelmemesine dikkat edilecek. Açılan hamurun boş kanadı, diğer kaşarlı yüzey üzerine kapatılacak. Kenarları hamur kesme aletiyle veya parmak uçlarıyla bastırılarak düzgün bir şekilde birleştirilecek.
Gözlemenin Pişirilmesi:
Ocağın en büyük gözü üzerine pişirme sacı bombeli yüzeyi alta gelecek şekilde oturtulacak ve ısıtılacak. Sac çok fazla kızgın olmayacak. Hazırladığımız gözlemeler tek veya çiftli olarak saç üzerine yayılacak ve önlü arkalı yakılmadan pişirilecek.
Not:
Hamur işini öğrenmek isteyenler başlangıç olarak, işe gözleme yaparak başlayabilirler. Kendim hamur işini, bu gözlemeleri yapa yapa öğrendim. Bu gözleme üzerine tereyağ sürülerek veya sade olarak kahvaltılarda tüketilebilir. Hamuru için, yaklaşık 3 su bardağı un kullanılır. Kullanacağımız unların su çekme kapasitesi farklı olacağı için tedbirli olmak gerekiyor. O yüzden doğrudan 3 su bardağı unu yoğurma kabına aktarmadım. Yoğurma kabına tedbir için 2 su bardağı un koydum. Yoğurduğumuz hamurun ağırlığı yaklaşık 500 gr. gelir. 5 adet gözleme çıkar. Kalabalık aileler, malzemeleri katlayarak hamuru çoğaltabilirler. Ölçek olarak kullandığım su bardağım 200 gram su, 110 gram un alır. Onu kullandım.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com