Yaz mevsimi ekşi maya nasıl yapılır: Ekşi maya meraklılarına yönelik anlatacaklarımı dikkate alırsanız, sizlerde mis gibi kokan köy ekmeklerinizi mutfağınızda üretebilirsiniz. Bu maya’ya iki şekilde sahip olabilirsiniz. İlki, ekşi maya sahibi bir tanıdıktan bir miktar alarak ekşi mayayı elinizde bulundurabilirsiniz. Ya da, kendiniz üretme yoluna gidersiniz. Anlatacaklarım ikinci yol ile ilgili, bu mayayı kendimiz üreteceğiz.
Ekşi Maya Yapım Malzemeleri:
Maya Kabı
Tahta Kaşık
Çay Bardağı
İçme Suyu
Buğday Unu
Ön Hazırlık:
Maya kabı:
Bütün maya çeşitleri canlı organizmalardır. Bulundukları ortamda yaşam koşullarını bizim sağlamamız gerekir. Değilse, bizler için yararlı olan bu canlılar zararlı olurlar. Bu canlıların bulundukları ortamda etkilenmedikleri ve etkilemedikleri cam ve plastik kaplardır. Plastik kaplar derken, gıdaların saklanması için üretilen kaplardan söz ediyorum. Çelik, aliminyum ve benzeri kapları mayalar aşındırırlar ve insan sağlığına zarar verecek duruma gelirler. O yüzden, kulanacağımız kap 1 litre veya daha büyük hacminde ağzı kapaklı cam ve plastik kap olmalıdır.
Tahta Kaşık:
Maya hazırlarken, hazırlanmış mayayı kullanmak için gerekli olan aletimiz, tahta kaşık veya tahta spatula olmalıdır.
1 Şişe Kaliteli İçme Suyu:
Maya hazırlarken veya hazır mayayı beslerken klorsüz ve temiz su kullanmamız gerekir. Bu suyu sağlamanın tek yolu, kaliteli menba suyunu satın almaktır. Su yerine süt kullanılabilir, fakat ben denemedim.
Un:
Maya üretimi ve üretilmiş mayayı beslemek için her türlü un çeşiti olabilir. Fakat, her un çeşiti ile hazırlanan maya ile yapılan ekmeklerin aroma ve tadı başkadır. Kendim, beyaz unu tercih ediyorum.
Bu tarif Yaz Mevsimi şartlarına göre hazırlanmıştır, kış aylarında bu tarifi kullanmayınız. Burada ki tarifim, kış mevsiminde ekşi maya hazırlama tarifidir.
Ekşi Maya Hazırlama:
Ekşi mayanın hazırlanması yaz aylarında 2 gün sürüyor. 3. gün maya kullanıma hazır hale geliyor. Yine kendi deneyimlerimden yola çıkarak, maya hazırlarken ölçeğini küçük tuttum. Genelde, ilk gün 1 su bardağı un ile yapılan maya hazırlama işlemine kendim, 1 çay bardağı un ile başlıyorum. Su bardak ölçekli maya hazırlandığı vakit, maya stoku çok fazla oluyor. Yukarıda gördüğünüz resimdeki mayayı sizler için hazırladım. O mayayı nasıl hazırladım, onu anlatarak mayamızı yapmış olacağız. 1 kg.lık cam kaseyi bir güzel yıkadım. Tabi ki, deterjanlı sıcak su ile başka yolu yok. Ama, çok iyi duruladım ve kağıt havlu ile kuruladım. Kasemin ismi şimdi, maya kabım oldu. Not defterime mayayı hangi tarih ve saat’da hazırladığımı not ettim.
1 Çay bardağı un, yarım çay bardağı su ile hamur yoğurulmuş
1.Gün, Saat: 09.00
Maya kabıma 1 çay bardağı dolusu un ve 1/2 ‘yarım’ çay bardağı su koydum, tahta kaşıkla karıştırdım. Ağızını streçle kapattım, maya kabımı mutfağımın uygun bir yerine bıraktım.
24 saat sonra karışım kabarmış
1 çay bardağı un, yarım çay bardağı su karışıma ilave edilmiş ve karıştırılmış
2.Gün, Saat: 09.00
Maya kabımın streçini açtım. Yaz mevsimi nedeniyle oda sıcaklığı 25°C – 30°C arasında olduğundan karışım ekşimiş ve köpürmüş, yani mayam tutmuş. Ayrıca kendine özgü koku da salmış. Karışımı tahta kaşıkla bir güzel karıştırdım. 1 çay bardağı dolusu un ve 1/2 ‘yarım’ çay bardağı su koydum, tahta kaşıkla karıştırdım. Kaseyi streçle kapattım, maya kabımı tekrar aynı yerine bıraktım.
Aynı gün 10 saat sonra karışım kabarmış
2.Gün, Saat: 19.00 (aynı gün on saat sonra)
Maya kabımın kapağını açtım. Maya iki katına çıkmış, kabarmış Tahta kaşıkla bir güzel karıştırdım. Cam kase karışıma küçük geleceği için plastik kapaklı bir yoğurt kasesine karışımı aktardım. Üzerine 1 su bardağı dolusu un, 1 çay bardağı dolusu su koydum ve tahta kaşıkla karıştırdım. Kapağı kapattım, maya kabımı tekrar aynı yerine bıraktım.
1 su bardağı dolusu un, 1 çay bardağı dolusu su ilave edilmiş
Ayn1 gün 5 saat sonra maya tutmuş
2.Gün, Saat: 24.00 (aynı gün 5 saat sonra)
Maya kabımın kapağını açtım. Yukarda resimde görünen görüntü ile karşılaştım, sonra kokladım evet mayam tutmuştu. Gördüğünüz kabarcıklar mayamın aktif hale geçtiğinin resmidir. Ekşi mayam kabarmış ve ekşimişti. Bu ekşilik kendine özgü bir ekşiliktir, kokusu da öyle. Maya kabımın kapağını kapattım, buzdolabına kaldırdım. Ekşi mayam 1 hafta süre benden bir şey istemeyecek. Şu anda maya kabımın içerisinde 260 gr. maya var. Ekmek hamuru hazırlarken 1 Su bardağı dolusu mayayı hamurda kullanacağım. 1 su bardağı dolusu maya, 200 gr. geliyor.
Kalan mayamın üzerine 1 su bardağı un ve 1 kahve fincanı su ilave edeceğim, karıştıracağım ve mutfağımın uygun bir yerinde tutacağım.
Maya kabardıktan sonra tekrar dolaba kaldıracağım. Ekşi maya dolapta beklediği süreçte üzerinde gri bir tabaka oluşur, bu gayet normaldir. Eğer bu tabakanın rengini pembe olarak görürseniz mayanız ölmüş demektir. Pembe görüntülü mayayı kullanmayın, atınız. Tekrar başa dönüp maya hazırlayınız. Kendim, böylesi durumları göz önüne alarak 1 tahta kaşık dolusu mayayı poşete koyarak derin dondurucuda dondurdum. 2 yıldır böyle bir durumla karşılaşmadım. Eğer karşılaşırsam, dondurucuda yedek mayamı kabına koyacağım. 1 gün oda sıcaklığında çözülmesini bekleyeceğim. Sonra, üzerine 1 Çay bardağı un ve 1/2 Çay bardağı su koyacağım tekrar hazırlayacağım. Maya uyandıktan sonra gerektiği ölçekte un ve su koyarak mayamı eski durumuna döndüreceğim.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com