Kayseri Mantısı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
2 Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı Su
1 Yumurta
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kase Yoğurt
2 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
İç Harç Malzemesi:
200 gr. Kıyma
1 Adet Soğan
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tuz
Ön Söz:
Kayseri mantısının diğer etli mantılardan farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük oluşudur. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Ardından, yapışan köşeleri orta yerde sıkıştırılarak birleştirlir. Kayseri mantısı hazırlandıktan sonra iki şekilde pişirilir. Biri tarifimde olduğu gibi, ikincisi ise; yağ içinde salça kavrulur ve üzerine mantı ilave edilir. Ardından mantının üzerini kapatacak miktarda kaynamış su ile birlikte tuz ilave edilir. Tencere kaynamaya başladıktan sonra bir kez karıştırlır ve kapağı kapatılır. Ardından (mantının diriliği arzunuza göre) 12 ila 15 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya sumak gezdirilir. İkinci yöntemle pişirilen kayseri mantısı sulu olur.
Ön Hazırlık:
Soğan rendelenecek. Sarımsaklı yoğurt hazırlanacak. Tereyağı içinde salça kavrulacak salçalı sos hazır edilecek.
Mantı Hamuru:
Yoğurma kabına un konulacak ve ortası havuz yapılacak. İçine yumurta, su, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından un ilavesiyle sert ve pürüzsüz, hamur yoğurulacak. Hamur 3 parçaya bölünecek ve beze yapılacak. Bezelerin üzeri bezle örtülecek ve 15 dakika dinlendirilecek.
Mantı İçi:
Yoğurma kabı içerisine kıyma, soğan, karabiber, pul biber, tuz ilave edilecek ve yoğurulacak.
Maharetini Göster:
Bezeler 1.0 veya 1.5 mm. kalınlıkta yufka açılacak. Yufkalar 1.5 veya 2.0 cm. boyutunda kare olarak kesilecek. Her kare’ye yeterli miktarda iç konulacak ve karşılıklı köşelerinden kapatılacak ve ortada birleştirilecek. Kapatılmış mantılar un yayılmış bir kap içerisine alınacak. Ardından kaynamakta olan tuzlu su içerisine salınacak ve normal ısı ayarında tencere açık olarak 15 dakika haşlanacak. Süre bitiminde kevgir kepçe ile servis tabaklarına alınacak. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ilave edilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com